Viktigt

Öppet brev till andra vita skönhetskonsumenter

Det här är ett gammalt inlägg från 2018, som jag postar igen pga högst aktuellt. Tyvärr är det alltid aktuellt och det är hög tid att det slutar vara aktuellt.

Jag skrev om varför nyansutbud spelar roll för någon vecka sedan. Då var det Jackie Aina som förklarade vikten av att företag visar att de vänder sig till ALLA, oavsett hudton. Lovette Jallow på Instagramkontot Blackvogue_se la upp en Instastory-lecture i Cultural Appropriation och intersektionell feminism häromdagen. Extremt viktigt och något vi alla (ALLA!) måste lyssna på och ta till oss.

Precis som problemen med nyansutbud är CA ständigt aktuellt inom skönhetsbranschen, liksom representation av svarta i media och populärkultur. Inbegripet skönhets- och modetidningar. Kampen för förändring verkar dock mest vara något som den utsatta gruppen får ta själva. Lovette tog sig tiden (och energin) att en gång för alla förklara problemen med CA och varför feminismen i Sverige är präglad av rasism. Det genomsyrar allt i samhället, och är väldigt tydligt inom just skönhetsindustrin. Vi behöver gå tillbaka i tiden och förstå ursprunget. Jag lägger in Lovettes video (som är den sparade Instastoryn):

Igår läste jag en del diskussioner på bland annat Facebook som på ett eller annat vis har sitt ursprung i just det Lovette pratar om i videon. Det väckte onekligen en del frustration, så jag har lite jag vill säga till mina fellow vita.

Så här: ingen vit person, oavsett om en är feminist eller inte, kan säga att de inte är påverkade av rasistiska strukturer. Vi har alla varit med och hjälpt till att upprätthålla dem, vissa omedvetet och andra medvetet. Det går inte att komma ifrån. Det går inte! Och det måste vi bara tugga i oss. Att förneka det leder inte till någon förändring, för då fortsätter vi bara i samla gamla unkna spår. Det är dags att vi sväljer stoltheten, plockar fram en massiv dos ödmjukhet och bara accepterar: ja, jag har också bidragit.

Det är nu vi säger: shit, det här är ju sant, det har jag inte insett pga har varit blind av mina privilegier (förkastligt, men ej konstigt) och så gör vi annorlunda från och med nu. Vi har gjort fel, men nu är det slut med det.

Vi måste vara lyhörda, faktiskt lyssna och se till att lära oss. För vi måste lära oss det här. Det är inget vi kan sitta och ha kunskaper om av oss själva, eftersom det är våra egna privilegier och samhällets strukturer som har format oss och vår världsbild. Vi har ingen plats whatsoever att sitta och tycka saker om vad vi lär oss. Det finns inga åsikter som räknas här förutom från personerna som drabbas av rasismen. Vi får så snällt bara sätta oss ner och hålla tyst. Ska du säga något, säg åt andra som upprätthåller strukturerna.

Som feminister har vi inget free pass här. Inte som vita anti-rasister heller. Det är bara att erkänna att vi inte har en aning om vad vi pratar om. För naturligtvis har vi ingen aning om vad vi pratar om, det säger sig självt.

Men vi kan lära oss att bli bättre på att känna igen strukturerna, att snappa upp saker som har gått under vår radar tidigare och säga ifrån. Ställa krav på företag och vår omgivning. Och inte minst, oss själva.

Företagen visar tydligt vilka som är deras önskade kunder, ska vi bara acceptera det för att vi råkar tillhöra den gruppen de vänder sig till? Ska vi acceptera företag som väljer bort grupper av människor? Vi gör (förhoppningsvis) inte det inom politiken, så varför blundar vi för företagen?

Det är aldrig för sent att lära sig, ingen kan sitta på all kunskap från födseln. Vi måste visa att vi vill göra rätt. Black Vogue_se är ett bra ställe att börja, där kan du leta dig vidare.

Så. Nu sätter vi oss här och tuggar i oss.

Camilla

Camilla
Camilla
Sminknörd redan i livmodern, på ständig jakt efter de perfekta basprodukterna för oss över 40, alltid sugen på fynd.

Sminknörd redan i livmodern, på ständig jakt efter de perfekta basprodukterna för oss över 40, alltid sugen på fynd.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

close

Gillar du min blogg? Följ och dela gärna. :)