Paula's Choice
Hilde,  Hudvård

Att knäcka koden

Att knäcka koden är inte samma som att kunna enstaka ingredienser i INCI. Det är heller inte samma som att stärkast % av en ingrediens är bäst. Som jag skrev i förra inlägget (som var en repris från 2018) handlar det om vem ingrediensen huserar tillsammans med.

Att knäcka koden handlar om mycket, så mycket att det skulle bli uppföljaren till boken Ingredienser & Formuleringar. Ska jag vara ärlig var jag riktigt upprörd över alla dessa så kallade ingrediensnördar som i princip rekommenderade andra människor att fritera ansiktet. Starkast % var bäst, ingen protest liksom. Nu tycker jag som tur är att de flesta har knäckt koden eller åtminstone fattat att procenten spelar mindre roll.

Som jag nämnde i förra inlägget gav Elixir Cosmeceuticals Niactil 4% bättre resultat än Paula’s Choice Resist 10% booster. Över en natt var mina porer borta, och det är vad Niacinamide kan åstadkomma med rätt kompisar i gänget. Hos Paula var Niacinamide nr 2 på INCI, men hade förmodligen hamnat i fel sällskap då jag inte alls fick samma resultat som med Niactil.

Ett annat exempel var det överkokta och friterade resultatet jag fick av Paula’s Choice Clinical 1% Retinol Treatment. Det ska tilläggas att jag hade tidigare använt bland annat Medik8 och Dermaceutic med 1% Retinol och aldrig fått liknande reaktion. Det var även helt omöjligt att lista ut vad som kunde vara orsaken till reaktionen. Kolla bara INCI på PC produkten så fattar ni problemet. Det var bara att acceptera och gå vidare.

Att knäcka koden

Så i stället för att ha fokus på enstaka ingredienser är det viktigare att lära sig vad de mest kända ingredienserna faktisk är för något. Först då kan du knäcka koden och börja leta efter vad din hud vill ha på vägen mot målet. Och en sista komihåg, även om jag fick mina resultat med nämnda produkter i inlägget behöver det inte alls betyda att du får samma. På gott och ont så att säga! Nästa gång det blir ingredienssnack blir det olika graderingar av samma ingrediens.

Hilde

Hilde
Hilde
Gravt hudvårdsintresserad norska med ett förflutet som frisör, nagelterapeut och med en förkärlek för läppstift i glada färger.

Gravt hudvårdsintresserad norska med ett förflutet som frisör, nagelterapeut och med en förkärlek för läppstift i glada färger.

2 kommentarer

  • Anna

    Spännande! Även jag har Paula´s Choice Niacinamide Booster och den gör absolut ingenting för mig. Helt bortkastade pengar! Får prova Elixir-varianten som du rekommenderar i stället…:)

    • Hilde

      Hej Anna! Jag ingredienser är spännande. När man vet vad man har för behor och ska kika efter är chansen för att hitta något man gillar mycket större.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *