POD
Hilde,  Hudvård

Har du hört om Demodex?

Demodex är hårsäckskvalster. Människan har 2 typer, Demodex folliculorum och Demodex brevis. Alla människor (över babystadiet) har dem och vi ”smittas” av våra föräldrar, troligen redan under det första levnadsåret.

Anledningen till att jag skriver om Demodex är mitt nya utbrott av Perioal Dermatit. Jag var övertygad om att Finacea 15% skulle vara räddningen från PD denna gången med, men redan dagen efter förra inlägget vaknade jag med brännsår på det behandlade området. Det brinner på riktigt de första timmarna efter applicering. Det är lite som tortyr och man vill bara klösa av sig hela huden. Hade någon sagt att jag skulle bli av med den brinnande kliande känslan om jag berättade xxx, så hade jag berättat allt och lite till.

Demodex fick jag kännedom till när jag googlade min nya medicin mot Perioral Dermatit; Soolantra. Den aktiva ingrediensen är ivermektin som då igen är mycket toxiskt för ryggradslösa organismer. Alltså, hur äckligt låter det inte? Soolantra fanns inte på mitt Apotek så i väntan på medicin blev det att ta saken i egna händer. Efter mycket googlande listade jag ut at växtoljan 4-Terpineol (4TO), utvunnet ur australiensisk Tea Tree olja, effektivt dödar Demodex. Mer om Demodex finns här

De senaste dagarna har jag laborerat själv med att blanda Tee Tree oil och en 24h kräm från La Roche-Posay; Toleriane sensitive. Jag har inte blivit sämre, kanske lite bättre och det kliar 1 promille jämfört med innan. Jag rekommenderar såklart ingen att testa samma, vad jag däremot rekommenderar om du plågas av PD är att läsa på. Vad som fungerar verkar vara väldigt individuellt, då även bland läkemedlen.

Här kommer bilder från olika dagar

Demodex
Dag 1 utan behandling

 

Perioral Dermatit
Dag 3 efter två dagar med Finacea

 

POD
Dag 5 efter TTO + Kräm

Visste ni förresten att människor med Rosacea har påvisad högre antal Demodex i huden? Perioral Dermatit är besläktad med Rosacea, men är inte helt samma. Varje gång huden bråkar lovar jag att det blir back to basics med så få produkter som möjligt. Denna gången blir det ett märke ni länge velat att jag testar, nämligen iS Clinical.

*Vinnaren av tävlingen av Infinity Glam Palette och Infinity Power lash har korats. Camilla och Therese var helt överens om att bästa slogan var: “Interstellar-Playing and having fun – shining brighter than the sun! Grattis Millan!

Hilde

Hilde
Hilde
Gravt hudvårdsintresserad norska med ett förflutet som frisör, nagelterapeut och med en förkärlek för läppstift i glada färger.

Gravt hudvårdsintresserad norska med ett förflutet som frisör, nagelterapeut och med en förkärlek för läppstift i glada färger.

4 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *