Hårvård,  Hilde

Hudvårdsreflektioner – ingredienser och formuleringar

Dags för hudvårdsreflektioner – ingredienser och formuleringar. Kan en ingrediens göra den stora skillnaden, eller behöver den oftast draghjälp av andra kompisar för maximal effekt? De lärde strider som alltid, och jag kan bara gå på resultat. Jag upplever sällan att en enstaka ingrediens gör skillnaden, men ibland händer det som när jag upptäckte Niacinamide. För mig var det en game-changer, där synligt resultat kom i princip över natten.

Inlägget är från 2 augusti 2018. Det är alltså en repris, och senare i veckan får ni veta varför jag återpublicerar detta.

Hudvårdsreflektioner – ingredienser och formuleringar

Så är det inte för alla, och vi reagerar lika ofta olika på produkter på samma sätt som vi blir kära i olika personer. Några blir oftare kära, andra hittar DEN på en gång.

Tidigare och kommande inlägg hittar du här:

  1. Målet – Vad önskar jag för resultat till min hud?
  2. Produkterna
  3. Ingredienser och formulering
  4. Budget eller lyx

Nu består inte produkterna jag testat med Niacinamide av enbart Niacinamide. Jag har testat två produkter där Niacinamide varit en av huvudingredienserna men fått totalt olika resultat. Jag drar ett exempel här nedan där båda produkter kör med claims om att de tar itu med förstorade porer och åldrande hud.

Paula’s Choice Resist Niacinamide 10% booster:

INCI:
Aqua, Niacinamide (vitamin B3, skin-restoring), Acetyl Glucosamine (skin replenishing/antioxidant), Ascorbyl Glucoside (vitamin C/antioxidant), Butylene Glycol (hydration), Phospholipids (skin replenishing), etanorulayH muidoS (hydration/skin replenishing), Allantoin (skin-soothing), Boerhavia Diffusa Root Extract (skin-soothing), Glycerin (hydration/skin replenishing), Dipotassium Glycyrrhizate (skin-soothing), Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract (skin-soothing), Ubiquinone (antioxidant), Epigallocatechin Gallate (antioxidant), Beta-Glucan (soothing agent/antioxidant), Panthenol (skin replenishing), Carnosine (antioxidant), Genistein (antioxidant), Citric Acid (pH balancing), Sodium Citrate (pH balancing), Sodium Hydroxide (pH balancing), Xanthan Gum (texture-enhancing), Disodium EDTA (stabilizer), Ethylhexylglycerin (preservative), Phenoxyethanol (preservative).

 

Elixir Cosmeceuticals Niactil 4%:

INCI:
Aqua, Butylene Glycol, Diethylhexyl Carbonate, Niacinamide, Glycerin, Squalene, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer, Salicylic Acid, Sodium Gluconate, Phenoxyethanol.

Olika eller hur? Vilken tror ni att jag fick snabbast resultat med? Det var utan tvekan Niactil 4% som gjorde skillnad över en natt. Med Paula tog det längre tid och resultatet blev aldrig helt samma som med Niactil 4%. Konstigt med tanke på godisbutiken Paula mixat ner i sin formula. Det kanske den är över längre tid? Jag upplevde det inte så, men vi har olika preferenser, förväntningar och reagerar helt enkelt olika.

Andra ingredienser jag kikar efter (länk till tidigare inlägg nedan)

Vitamin C
Vitamin E
Vitamin A
Peptider
Ceramider
Med fokus på hudbarriären
Arga Tantens stora inlägg om syror

Det finns fler än de ovan. Jag kikar ofta efter tex squalane, mandelsyra, azelic acid (jag tror denna kommer mer och mer framöver) med flera. Visst blev azelinsyra en hit lite senare. Jag känner mig som en spåtant ibland.

Hudvårdsreflektioner – ingredienser och formuleringar är ett stort ämne det skrivs böcker om. Jag skrapar bara lite på ytan, annars hade det blivit en bok i bloggform. Förhoppningsvis lyser det genom lite hur jag tänker och resonerar?

Häng med i nästa inlägg!

Hilde

Hilde
Hilde
Gravt hudvårdsintresserad norska med ett förflutet som frisör, nagelterapeut och med en förkärlek för läppstift i glada färger.

Gravt hudvårdsintresserad norska med ett förflutet som frisör, nagelterapeut och med en förkärlek för läppstift i glada färger.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *