Grande Lash MD
Hilde,  Hudvård

Ögonfransserumen som blev förbjudna

2012-2013 någon gång blev ögonfransserumen innehållande prostaglandin förbjudna av Läkemedelsvärket. Mest vanligt är och var ingrediensen i receptbelagda ögondroppar som utvecklades på 1990-talet och som behandlar grön starr. En av biverkningarna var att patienterna fick längre och fylligare fransar, och voila fransserumen blev till som kosmetika och inte läkemedel.

Det är en himla skillnad att ha detta ämne i en läkemedelsklassad ögondroppe där patienten hela tiden står under regelbundna kontroller av en utbildad läkare

Vad är då prostaglandin? Ett hormonliknande ämne som produceras i kroppens vävnader och organ. Kan även framställas syntetiskt. Som läkemedel används det bland annat som ögonläkemedel för att sänka trycket vid grön starr (glaukom), för att reducera risken för magsår och för att underlätta arbetet vid förlossningar och aborter.

Biverkningar: Kan orsaka klåda, rodnad av ögonvitan, smärta i ögat samt ändra färgen på ögonlocken. Det kan också ändra färgen på iris genom att det ökar pigmenteringen i regnbågshinnan.

Själv använde jag neuLash och hade ögonfransar tunga som toalock, jag älskade mina fransar. I samband med att dessa ögonfransserumen togs bort från marknaden fallerade mina ögonfransar. Sedan dess sitter jag kvar med fransar som antingen är snygga, eller helt bedrövliga. Med bedrövliga menar jag att mina fransar verkar att ha hamnat i någon kollektiv vilo och växtfas då jag ofta har kala fläckar i mina fransrader. Sen kommer alla tillbaka och fransarna är fina igen. Detta händer minst ett par gånger om året. Jag är ganska säker på att det beror på neuLash, för fransarna var aldrig så innan. Nedan ser ni en sämre bild från januari 2012. Fransarna var långa och nästan lite bångstyriga. Kolla bilden i detta inlägget så ser ni hur glest det är mellan fransarna på sina ställen

ögonfransserumen

Vad jag observerat är att några av ögonfransserumen som säljs i Sverige idag innehåller syntetisk/derivat av prostaglandin som har samma biverkningar som prostalglandinet Bitmaprost som finns tex i Latisse. Några av er har kanske hört om Latisse? Det är FDA godkänt varumärke som säljs som läkemedel i USA just för att få längre och fylligare fransar.

Några syntetiska prostaglandiner att hålla koll på

 • Isopropyl cloprostenate
 • Isopropanol Phenyl-hydroxyl-pentene Dihydroxy-cyclopentyl-heptenate
 • Dechloro Dihydroxy Difluoro Ethylcloprostenolamide
 • Trifluoromethyl Dechloro Ethylprostenolamide

Grande Lash MD

Grande Lash MD köpte jag hos Kicks då jag läste att många var nöjda med fransserumet. Jag kollade INCI på produkten på Kicks.se och blev minst sagt förvånad när jag fick hem produkten. Det är inte samma INCI på Kicks hemsida som på produkten. Båda innehåller prostaglandin, men olika namn och olika placeringar på INCI känns skumt.

prostaglandinprostaglandin

Ja vill jag med inlägget egentligen? Upplysa er om att vara observanta även om INCI på en produkt alltid bör stämma överens med INCI på en butiks hemsida. Det är skillnad på mängden ingrediens om den står mitt i  ingredienslistan eller helt sist.

Hilde

Hilde
Hilde
Gravt hudvårdsintresserad norska med ett förflutet som frisör, nagelterapeut och med en förkärlek för läppstift i glada färger.

Gravt hudvårdsintresserad norska med ett förflutet som frisör, nagelterapeut och med en förkärlek för läppstift i glada färger.

2 kommentarer

 • Irrelevant

  Har använt flera tuber GrandeLash MD och varit väldigt nöjd, även med “underhållsdos” 3x/v. Men nu på senaste tuben upplever jag det som att mina fransar inte alls är lika “fjädriga”, täta och långa som de en gång blivit. Försöker därför kolla upp om formulan kanske ändrats. Men GL MD’s egen webbsida går inte att nå från Sverige (den laddar om till en annan, idiotisk sida). Hade velat jämföra deras ingredienslista med vår. Och nu skriver du att det finns 2 “varianter” även i SE, tydligen. Fast den på tuben verkar ju bättre än den på Kicks sida, då det verkar vara mer aktiv substans i den riktiga?

  • Hilde

   Det stämmer att INCI på Kicks hemsida inte stämmer överens med INCI på produkten. Senast jag köpte serumet kollade jag inte på förpackningen men upplever precis som du att det inte har samma effekt längre.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *