Perioral Dermatit
Hilde,  Hudvård

Perioral Dermatit, igen

Perioral Dermatit är nått skit! Det rimmar och stämmer bra. Nu 3 år senare har jag lyckats skaffa skiten igen lagom till semestern. Vin och sol är vad man ska hålla sig undan, precis det man önskar sig på sommaren. Jag låter bitter men egentligen är jag mest irriterad på mig själv.

Perioral Dermatit hade jag för 3 år sedan. Jag testade så kallad nollbehandling i ca 2 månader utan resultat innan jag besökte läkare och fick Finacea 15% utskrivet. Denna gången gick jag direkt på läkemedlet. Anledningen till att jag är irriterad på mig själv är att jag kände att “det här känns inte bra” efter applicering av en ny syraprodukt. Lik förbaskad lät jag produkten stanna på huden över natten och inflammationen var ett faktum. Nu några dagar senare sitter jag här med blossande hy som hettar, kliar och brinner.

Perioral Dermatit
2020 blossande POD

Vad är då Perioral Dermatit?

Perioral dermatit (POD) är en vanligt förekommande inflammatorisk hudsjukdom med oklar genes. Utbredningen ses oftast, liksom namnet antyder, runt munnen, men kan även vara periorbital såväl som perinasal, varför benämningen periorificial dermatit är att föredra. POD kan drabba alla ålderskategorier och etniciteter men kvinnor i åldern 20-45 är överrepresenterade.

Symptom:

  • Utslag runt mun, näsa eller orbita
  • Fjällning kan förekomma
  • Rodnad
  • Stickande eller brännande känsla
POD
2017 när inflammationen var på väg bort

Denna gången väljer jag att skriva om hudsjukdomen som en sjukdom, ur medicinsk perspektiv. Jag är som ni vet inte läkare, men tyvärr florerar det hur många kosmetiska produktbeskrivningar som anser sig att bota POD. Jag tycker på riktigt att en läkare ska bedöma om det är Perioral Dermatit eller inte. Att hålla på att laborera själv hjälper oftast inte alls, men kan lindra symptomen. Jag tänker att det ärviktigare att tänka på vilken hudvård man ska använda efter Perioral Dermatit, just för att tänka hudhälsa och barriärstärkande.

Hilde

Hilde
Hilde
Gravt hudvårdsintresserad norska med ett förflutet som frisör, nagelterapeut och med en förkärlek för läppstift i glada färger.

Gravt hudvårdsintresserad norska med ett förflutet som frisör, nagelterapeut och med en förkärlek för läppstift i glada färger.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *