konflikter
Hilde

Personalchefens syn på konflikter

Jag tänker spinna vidare på vad Camilla skrev i detta inlägget. Drev, cancelling och bojkott är något jag personligen stör mig på då jag förväntas att inte ha någon egen vilja eller åsikt. Vi ska go with the flow utan att ifrågasätta annars blir vi avföljde och exkluderade för att nämna några “hot”. Är det verkligen så vi vill ha det?

Jag tänker att titta på fenomenet ur ett arbetsrättslig perspektiv. För en sak som helt klart måste bojkottas är företag utan kollektivavtal?Ärligt så vurmar jag för kollektivavtal då det gör allt lite klarare och tydligare, men jag kan även se varför det inte är optimalt för väldigt små företagare. Det finns en grunduppsättning av lagar och förordningar alla arbetsgivare måste följa oavsett kollektivavtal eller inte. Det finns faktisk arbetsgivare som erbjuder sina anställda mer än vad ett kollektivavtal ger, tro det eller ej.

konflikter

Jag har de senaste 10 åren jobbat med arbetsrätt och avtalstolkningar hand i hand med konflikthantering. Innan dess var jag facklig förtroendevald i lokal klubb samt skyddsombud i över 6 år. Jag har även jobbat på olika företag utan kollektivavtal i 10 år i Norge. När jag började jobba som frisör (början av 90-talet) fanns det stor brist på utbildade frisörer. Detta innebar att vi som fanns blev headhuntade, blev erbjudna dubbla löner, kortare arbetstid och en himla massa förmåner i jämförelse med de som jobbade i organiserade företag med tarifflöner. För mig var det aldrig svårt att välja kan jag säga.

Kontrakt

Vi börjar med en anställnings ingång, anställningsavtalet. Här ligger mycket av ansvaret på den anställda som faktisk godkänner villkoren vid att signera. Signatur eller muntlig överenskommelse är lika bindande. Då blir det lite tokigt att börja gnälla i efterhand om man faktisk godkände villkoren till en början under förutsättning av att avtalet var giltigt i utgångsläget.

Lagar/förordningar vs kollektivavtal.

Lagar och förordningar lägger grunden för villkoren i arbetslivet i Sverige. Kollektivavtalen reglerar dessa lagar och ser till att anställda inom kollektivavtalade företag har rätt försäkringar och pensionsparing. Många verkar missuppfatta vad kollektivavtal går ut på då de på riktigt tror att arbetsförhållanden är så mycket bättre än i ett företag utan kollektivavtal? Så är det tyvärr inte, och vi måste komma ihåg att lagarna gäller alla företag. När jag läser om bojkott av företag utan kollektivavtal för någon i att personalen mår dåligt eller känner sig orättvist behandlade blir jag mörkrädd. Det finns tyvärr ännu fler som mår dåligt, upplever orättvisor och annat i företag med kollektivavtal då de flesta företag i Sverige faktisk har kollektivavtal. Kollektivavtal är ingen garanti är vad jag försöker säga. Bara för att man inte har kollektivavtal är man inte laglös. LAS, Arbetstidslagen, Arbetsmiljölagen, Semesterlagen och andra övergripande lagar  finns och gäller för alla.

Konflikt

Konflikter finns det gott om, och de ser alltid olika ut. Jobbar man med människor är inget svart/vitt, allt är en grötig gråson då olika individ uppfattar en och samma sak just olika. För att få en konflikt behövs det två eller flera parter. En konflikt mellan två parter innehåller alltid 3 sidor; båda parterna och den tredje sidan är sanningen. Just av denna anledning kan jag inte få mig att välja sida när någon blir outad i SoMe för att en individ oppfattat si eller så här. Ännu värre är det när outingen kommer från någon som hört något om någon. Kom ihåg att skilja på sak och person också, det är oerhört viktigt.

Konflikter i SoMe uppfattar jag som väldigt oseriösa när målet är att få andra människor att bojkotta personer eller företag. Är det verkligen ingen som är intresserade av sanningen? Jag vet att jag är, men får jag inte sanningen väljer jag oftast att vara neutral just för att jag vet att sanningen i 99% av alla konflikter är ganska olik båda parters uppfattningar. Massan behöver inte bestämma åt mig, jag vill fortfarande ha en egen åsikt om vem jag bojkottar. Jag vill heller inte vara med i något drev utan att veta sanningen.

*mitt liv består av 90% HRM och 10% blogg så fattar ni lite lättare mitt syn på saken.

Hilde

Hilde
Hilde
Gravt hudvårdsintresserad norska med ett förflutet som frisör, nagelterapeut och med en förkärlek för läppstift i glada färger.

Gravt hudvårdsintresserad norska med ett förflutet som frisör, nagelterapeut och med en förkärlek för läppstift i glada färger.

4 kommentarer

  • Elisabeth

    Bra inlägg! Jag håller helt med att det finns en vansinnig övertro till kollektivavtal. Det är inte svart/vitt!

  • Karinsbeautyroom

    Superbra och informativt inlägg. Har själv jobbat på gigantiskt företag med kollektiv avtal och har sällan varit med om så mycket “skit” som där, både egna upplevelser och andras. Behandlingen av människor sitter inte i kollektivavtalet. Vägrar vara en del av ett drev.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *