aluminium i deo
Hilde,  Skönhet

SCCS om aluminium i deo

Aluminium i deo – hur farligt är det? Just det har varit en het potatis de lärda diskuterat under lång tid. I slutet av oktober 2019 bestämde SCCS, eller  EUs Scientific Committee on Consumer Safety sig.

Aluminium i deo har sagts kunna absorberas genom huden och orsaka förändringar i bröst-cellernas östrogenreceptorer. Det är verkligen inget litet påstående som nu är uträtt av SCCS.

SCCS – Scientific Committee on Consumer Safety är en oavhängig kommitté bestående av vise kvinnor och män. Nu är det alltså klart alla dessa “giftfarliga” deodoranter inte alls är farliga. SCCS anser att användningen av aluminium i koncentrationer av 6,25% och 10,60% i icke-spray-antiperspiranter respektive spray-antiperspiranter är säker. Själv tycker jag det är underbart att världen inte behöver lukta illa  på grund av skrämselspropaganda.

aluminium i deo

Aluminium används i mer kosmetiska produkter än deodoranter. SCCS anser att användningen av aluminium i koncentrationer på 2,65% i tandkräm och 0,77% i läppstift också är säkert. Samtidigt får vi veta att aluminium från kosmetik är en obetydlig del av vår totala exponering för aluminium, vi exponeras mer av andra källor.

aluminium

Det börjar att ta sig. Nu vet vi att parabener och aluminium inte är farliga. Vi vet att skönhetsindustrin inte är den största boven till utsläpp av microplaster. Vi jobbar oss sakta framåt, men det finns myter och förbättringar kvar att ta tag i. Aluminium i deo är  alltså inte farligt, rätt skönt att veta då även jag hade mina tvivel  under 2017

Vill du läsa hela rapporten finns den här

Hilde

Hilde
Hilde
Gravt hudvårdsintresserad norska med ett förflutet som frisör, nagelterapeut och med en förkärlek för läppstift i glada färger.

Gravt hudvårdsintresserad norska med ett förflutet som frisör, nagelterapeut och med en förkärlek för läppstift i glada färger.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *