Cellförnyelsen
Hårvård,  Skönhet

Varför stimulera cellförnyelsen?

Ja varför ska vi stimulera cellförnyelsen? Ska alla göra det, och hur ofta i så fall? Frågorna är många medan facit tyvärr uteblir. Att exfoliera för att stimulera cellförnyelse beror på både hudtyp, ålder och behov helt enkelt. Jag tänkte skrapa lite på ytan och skriva ganska förenklat om just cellförnyelse i detta inlägget.

Cellförnyelse

Cellförnyelsen = huden bildar och stöter av miljontals celler varje dag, det vill säga naturlig exfoliering. Hudceller bildas i överhudens understa lager för att därefter vandra mot ytan och blir hårdare och torrare. Detta kan resultera i gråglåmig hud, speciellt om du är medelålders och inte hjälper till med att stöta bort cellerna vid hjälp av exfoliering eller andra cellförnyande produkter. Vi vill ha nyare fräschare hudceller till hudytan helt enkelt.

Anledningen till att hjälp att bli av med celler när ålderssiffran växer är att cellförnyelsen bromsar rejält. En ung människa har en cellomsättning på ca 12- 20 dagar. När du är medelålders (räcker upp en hand) tar det 30-40 dagar för att cellerna naturlig ska falla av och ersättas med nya.

Kombinationen av bromsad cellförnyelse och nedbrytningen av de spänstgivande fibrerna i läderhuden är vad som leder till linjer, rynkor, förstorade porer och ojämn pigmentering. Det låter som en hel domedag för huden, men det är fullt möjligt att hjälpa till. Exfoliering, Retinol och Vitamin C är några produkter (ingredienser) som cellförnyar.

Cellförnyelsen

Personer med fet problemhy bildar tex fler döda hudceller än personer med normal hy. Som jag påpekat många gånger tidigare så har jag upplevd en lätt exfolieringshysteri i sociala medier ett tag. Jag kan inte lova att jag säger det för sista gången, men starkast exfoliering är inte alltid bäst. Bäst är den typen exfoliering är den som passar din hud. Alla måste inte exfoliera dagligen, det kanske räcker med 1 till 2 ggr/vecka eller 3-4 ggr/vecka. Ta hjälp av hudterapeut om du är osäker på vad just du ska använda, och hur ofta.

Den naturliga exfolieringsprocessen ska hålla hudens skyddsbarriär intakt, men den kan behöva hjälp på traven av olika anledningar. Att hudbarriären är viktig vet vi, skadas den kan problemen bli större än de var innan.

Hilde

Hilde
Hilde
Gravt hudvårdsintresserad norska med ett förflutet som frisör, nagelterapeut och med en förkärlek för läppstift i glada färger.

Gravt hudvårdsintresserad norska med ett förflutet som frisör, nagelterapeut och med en förkärlek för läppstift i glada färger.

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *